Благоевград е административен център на област Благоевград, с население от около 76 075 души, разположен на пресечната точка на пътя към Северна Македония и Гърция.

История

Около 300 г. пр.н.е. на мястото на днешния град се е разполагало древно тракийско селище, наречено Скаптопара, което по-късно е било завладяно от Римската империя. Селището е известно с горещите извори в околността.

vqldox

Там е бил намерен известният Скаптопаренски надпис (238 н.е)., представляващ петиция на местните жители до римския император Гордиан III и важен източник на информация за живота на траките рамките на Римската империя по онова време. Виж повече

Въпреки че историята на селището през Средновековието е неизвестна, по време на османското владичество на Балканите първоначално е бил град с мюсюлманско мнозинство, наречен Cuma-ı Bala, което означава Горна Джумая на персийски и османски турски. По време на Българското възраждане е сформиран български квартал „Вароша”, в който са запазени много от типичните му къщи и църквата „Въведение Богородично” от 1844 година.

Читалището е основано през 1866 г., а след Балканските войни от 1912-1913 г. градът и цялата област са освободени от османското владичество и интеграни към българската държава.

Градът днес е икономически и културен център на Югозападна България. Намира се в долината на река Струма в подножието на Рила и Пирин, на 101 км южно от София, в близост до гръцката, сръбската и северната македонска граница. Благоевград разполага с пешеходен център със запазена архитектура от 19-ти век и множество ресторанти, кафенета, кафенета и бутици.

В Благоевград има два университета, Югозападен университет "Неофит Рилски" и Американския университет в България. В града се намира и "Националната хуманитарна гимназия" Св. Св. Кирил и Методий"; Регионален исторически музей, Драматичен Театър „Никола Вапцаров“, Градска художествена галерия и други. Виж повече

Атракциите в околността включват курорта Бодрост, както и винарска изба Логодаж: http://www.logodajwinery.com/